Publications Publication soutenue par le RRSPQ: "Development of a Method to Locate Deserts and Food Swamps Following the Experience of a Region in Quebec, Canada"

 

Une publication d'Éric Robitaille et Marie-Claude Paquette disponible en accès libre grâce au soutien du RRSPQ (Concours de soutien à la publication 2018-2019). Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(10), 3359

A publication by Éric Robitaille et Marie-Claude Paquette , open access online thanks to the Network financial support (2018-2019 Support for scientific publications competition). nt. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(10), 3359

Authors' abstract: 

Unhealthy eating and food insecurity are recognized risk factors for chronic diseases. Collective and environmental factors, such as geographic access to food condition food choices. The objective of this study was to map food deserts and food swamps in Gaspesie, a region of Quebec (Canada), using geographical information systems (GIS) and field validation. Eleven sectors (5 rural and 6 urban) where 5% of the Gaspesie population lives were considered food deserts. Eight sectors (all rural) constituting 4.5% of the population were considered food swamps. Nearly 88% (3/8) of food swamps were located in disadvantaged and very disadvantaged areas. The Gaspesie region is already actively involved in changing environments to make them conducive to healthy eating for all. The mapping of food deserts can support intersectoral collaboration on food security. Food swamp mapping will make it possible to more accurately characterize the existing food environment in the region. Both indicators will be useful in raising awareness and mobilizing partners for a comprehensive strategy to improve the food environment that is not only based on the food desert indicator alone but also takes into account the presence of food swamps.

Résumé :

La saine alimentation est un déterminant important de la santé. L’adoption d’une saine alimentation a longtemps été considérée comme étant tributaire de facteurs individuels seulement. À ceux-ci, il appert que des facteurs collectifs et environnementaux, incluant des politiques publiques, influencent également les choix alimentaires en les rendant plus faciles à faire. En lien avec une démarche de sensibilisation sur les caractéristiques de l’environnement alimentaire d’une région socio-sanitaire, l’objectif est d’illustrer le développement de nouveaux indicateurs permettant de localiser les secteurs qualifiés de « déserts alimentaires » et de « marais alimentaires ». À l’aide d’une méthode basée sur les systèmes d’information géographique (SIG), il a été possible d’opérationnaliser des indicateurs de marais et de déserts alimentaires pour la région à l’étude. Les résultats révèlent que 8 % de la population de la région habite des secteurs qualifiés de déserts alimentaires et 3 % des secteurs qualifiés de marais. La région de Lanaudière est déjà activement engagée dans la modification des environnements pour les rendre favorables à la saine alimentation pour tous. La cartographie des déserts et des marais alimentaires sera utilisée pour accompagner les réflexions avec leurs partenaires. Elle permettra de sensibiliser et de mobiliser les partenaires au développement d’une stratégie globale pour améliorer l’environnement alimentaire.